Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Δημοσκόπηση της VPRC: Με προβάδισμα 7,5% κερδίζει την αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ


Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ κατά 7,5% έναντι της ΝΔ δείχνει το τελευταίο κύμα του Προεκλογικού Βαρόμετρου της VPRC για το tvxs. Η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ οι έδρες της Νέας Δημοκρατίας εκτιμάται ότι θα είναι κάτω από 100. Διαβάστε την ανάλυση του επιστημονικού συνεργάτη της VPRC, Χριστόφορου Βερναρδάκη.
Καθώς βρισκόμαστε περίπου δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, οι βασικές τάσεις του εκλογικού σώματος έχουν ήδη αποκρυσταλλωθεί:
Σχετικά με το κοινωνικό περιβάλλον των εκλογών, το ενδιαφέρον για τις εκλογές ενισχύεται σταθερά (έχει φτάσει το 65% και έχει συνεχή ανοδική τάση), το ρεύμα της αποχής μειώνεται επίσης σταθερά (αν και είναι πιθανό το εκλογικό σώμα να είναι κατά τι μικρότερο από τις προηγούμενες εκλογές), η αποσαφήνιση της εκλογικής επιλογής έχει φτάσει το 70%, η παρακολούθηση της προεκλογικής εκστρατείας μεγαλώνει και η παράσταση νίκης του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον εδραιωμένη σε ποσοστά άνω του 60%.
Η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Κινείται πάνω από τα επίπεδα του 42%, με αυξητικές μάλιστα τάσεις, ενώ δεν υπάρχει σενάριο που να καταγράφει λιγότερες από 154 έδρες. Δύο ενδεχόμενα είναι ανοικτά αυτή τη στιγμή: το πρώτο είναι η εδραιωμένη πεποίθηση ότι κερδίζει τις εκλογές να δημιουργήσει ένα ακόμα μεγαλύτερο εκλογικό ρεύμα για το ΠΑΣΟΚ, το δεύτερο η ίδια πεποίθηση να οδηγήσει σε «χαλαρότερη» ψήφο υπέρ μικρότερων κομμάτων και πιθανώς σε μια αμυντική συσπείρωση στη ΝΔ παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων.
Η ΝΔ κινείται στα επίπεδα του 35% και είναι με τα σημερινά δεδομένα αδύνατον να ξεπεράσει σε κάθε περίπτωση το 36%. Οι έδρες της εκτιμάται ότι θα είναι κάτω από 100. Μέχρι στιγμής φαίνεται να χάνει το στοίχημα μιας επιτυχημένης προεκλογικής καμπάνιας με την οποία θα περιόριζε τη διαφορά. Η εκλογική συσπείρωση φτάνει το 68% περίπου και θα δώσει μάχη για να το ανεβάσει περιορίζοντας ίσως τις διαρροές της προς το ΛΑΟΣ.
Τα μικρότερα κόμματα παραμένουν σταθερά στα ποσοστά που κατέγραψαν στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, με το ΚΚΕ να βρίσκεται περίπου στο 8%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 4% και τον ΛΑΟΣ στο 6%. Δεν θα πρέπει να αποκλειστούν μικρές θετικές ή αρνητικές εκπλήξεις σε σχέση με τα ποσοστά τους, πάντως όχι σημαντικές ανατροπές. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι χάνουν το στοίχημα της εισόδου στη Βουλή, αν και όσο το ποσοστό τους βρίσκεται στο 2.5% θα συνεχίσουν να ελπίζουν σε μια θετική ανατροπή.
Χρ.Βερναρδάκης
Επιστημονικός Σύμβουλος της VPRC

Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται...


Aπό τον Ευστάθιο Δημόπουλο
Δημοσιογράφο
.
H δικαιωση του Γιώργου Παπανδρέου έφτασε... H προκήρυξη εκλογών για την 4η Οκτωβριου αλλά και η παρουσία του στη ΔΕθ έδειξαν ποιος ειναι τελικα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟκ.Ο πολιτικός που χλευάστηκε και απαξιώθηκε όσο κανεις άλλος με μια και μόνο διαφορά. Δεν έδωσε ποτέ λαβη για σχόλια οσον αφορά την πολιτική του σταδιοδρομία.
Τα συμφέροντα και κάποιοι "σατυροι" και όχι σατυρικοι παρουσιαστες προσπάθησαν να πλήξουν την εικόνα του βλέποντας πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν καπιστρώνεται και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς των συμφερόντων, των καναλαρχων και των εκδοτων.
Πιστός στις αρχές του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με τον ήρεμο και μετριοπαθή χαρακτήρα του σήμερα τα κατάφερε...
Και την 4η του Οκτώβρη όντας πρωθυπουργός θα...χαράξει νέα πορεία για την Ελλάδα.Με αποφασιστικότητα, ήθος και σεμνότητα θα βγάλει τη χώρα από το βάλτο που μας βύθισε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Στις 4 του Οκτώβρη η ελπίδα γεννιέται και πάλι για όλους τους ΈΛληνες, στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου..Και όλοι εμείς..Ο ελληνικός λαός θα είμαστε μαζί σου Πρόεδρε...
Αναρτήθηκε από press.gr@hotmail.com στις 10:30:00 μμ

Πόσο στοίχισε η φιέστα σου, κ. Ιωαννίδη;


Aπό τον Γιάννη Κεραμιδά

Καλλονή Λέσβου
.
Είμαι πατέρας δύο παιδιών που σπουδάζουν σήμερα και τα έμαθα από μικρά να ασχολούνται με τον αθλητισμό και μάλιστα το ένα έχει ασχοληθεί ενεργά συγχρόνως με τις σπουδές του με τον κλασικό αθλητισμό, στο αγώνισμα της ταχύτητας, και σήμερα είναι μέλος της εθνικής ομάδας. Είμαι από μικρός μέσα στους συλλόγους και στα δρώμενα του κλασικού αθλητισμού και γνωρίζω πολύ καλά το τι έχει προσφέρει ο κάθε υφυπουργός αθλητισμού εδώ και πολλά χρόνια. Εσείς από την στιγμή που πήρατε την εξουσία προχωρήσατε σε περικοπές των χρηματοδοτήσεων σε όλους του πρωτοβάθμιους αθλητικούς συλλόγους, οι οποίοι χρόνια λειτουργούν σαν φυτώριο για την προώθηση της αθλητικής ιδέας των παιδιών μας, με αποτέλεσμα να τους ρίξετε στην αδράνεια και στον εξαφανισμό.
Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια απογοήτευση στους νέους αθλητές και στους παράγοντες και συγκεκριμένα μου ανέφερε το παιδί μου ότι...μπαμπά αποδεικνύεται ότι δεν αξίζει τον κόπο να προσφέρεις τίποτα σε τούτο τον τόπο. Σήμερα ενόψει της κρίσης τα πράγματα έχουν πολύ χειροτερέψει, κάνοντας ακόμα περικοπές και στην εθνική ομάδα, που αποτελεί τον καθρέφτη και την εικόνα του κάθε κράτους. Πρόσφατα η κόρη μου συμμετείχε σε αγώνες στίβου στην Μαδρίτη και μεταφερθήκαν αεροπορικώς οι αθλητές την προηγούμενη το βράδυ, των αγώνων και την επομένη έτρεξαν, και αμέσως σαν τα ζώα μπήκαν στο αεροπλάνο της επιστροφής, προφανώς για περικοπή δαπανών. Πριν από δέκα μέρες περίπου έγιναν βαλκανικοί αγώνες στο Σχηματάρι, μεταφερθήκαν οι αθλητές στην Αθήνα και πληρώσανε ακόμα και τα έξοδα μεταφοράς τους οι ίδιοι και μέχρι σήμερα δεν τα πήραν.
Ερχόμαστε τώρα στην χθεσινή φιέστα που δώσατε στο «Καυτατζόγλειο στάδιο» προσκαλώντας όλα τα πρώτα ονόματα του παγκόσμιου ντοπα-ρισμένου επαγγελματικού αθλητισμού και άκουσα για κάτι τρελά ποσά 500.000 Ευρώ σε συμβόλαιο, για να ρθεί ο Μπόλντ, φυσικά και οι υπόλοιποι κάτι ψηλά θα πήραν για να ρθουν, και αφού τους προσφέρθηκε η ανάλογη διαμονή και το σχετικό φαγοπότι, αυτών και όλων των παρατρεχάμενών τους, στερώντας έτσι από τα παιδιά τα δικά μας τα βασικά έξοδα μεταφοράς στους αγώνες τους.
κ. Ιωαννίδη εγώ έχω ως αρχή στην οικογένειά μου, πως εάν δεν έχουν τα παιδιά μου να φάνε να μαζεύομαι και να πεινάω εγώ πρώτα, και να μη διασκεδάζω με δανεικά, εσείς όμως αυτό κάνατε, διασκεδάζετε με δανεικά και στερήσατε από τα παιδιά μας τα βασικά, περικόψατε ότι μπορούσατε, διαλύσατε ότι είχε χτιστεί μέχρι σήμερα και πετάξατε τον πακτωλό των δανεικών εκατομμυρίων που πήρατε στα ξένα επαγγελματικά ντοπαρισμένα θηρία για να κάνετε την ψηφοθηρία σας και τις φιγούρες σας, αίσχος και πάλι αίσχος.
Είμαι πολύ περίεργος πόσο στοίχισε αυτή η φιέστα που γιʼαυτήν δεν υπήρχε οικονομική κρίση;
Αναρτήθηκε από press.gr@hotmail.com στις 2:30:00 μμ