Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009
Τα απαραίτητα εργαλεία για κάθε χρήστη υπολογιστή
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ TWEAKERS.GR
Έχω βαρεθεί να διορθώνω και να καθαρίζω desktops γεμάτα ιούς, προβλήματα και bugs που τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα απο ανεύθυνη χρήση του Internet και έλλειψη γνώσης των βασικών (τουλάχιστον) λειτουργιών των Windows. Oι περισσότεροι πέφτουν στην ‘παγίδα’ ενος διαφημιστικού banner, το οποίο τις περισσότερες φορές περιέχει γυμνό και ρόζ υποσχέσεις (πάτα εδώ να στα βγάλω όλα). Είναι πειρασμός δε λέω αλλα γιατί να μην έχεις την απαραίτητη προστασία πριν πατήσεις οπουδήποτε ωστε να είσαι καλυμμένος;
Άλλοι πέφτουν σε μια ακόμη πιο επικίνδυνη παγίδα. Αυτή των e-mails. Οι Spammers τα τελευταία 2 χρόνια έχουν πάρει τα πάνω τους, και στέλνουν e-mails με μορφή που...
μοιάζει με αυτή κάποιων επίσημων υπηρεσιών, για παράδειγμα, newsletter απο τράπεζες και απο σελίδες που παρέχουν μεταφορές και πληρωμές χρημάτων Online. Tα e-mail αυτά περιέχουν συνήθως ένα συνημένο αρχείο, που αν το ανοίξετε και το τρέξετε, το πρωτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να ακυρώσετε κάθε πιστωτική κάρτα που έχετε χρησιμοποιήσει μέσω Internet. Τα e-mail αυτά λέγονται ‘Phishing mails’ και αν τα ανοίξετε, περνάνε ένα κρυφό πρόγραμμα στον υπολογιστή σας το οποίο καταγράφει όλες τις κινήσεις σας όσον αφορά τις online τραπεζικές συνναλαγές σας και πληρωμές. Οπότε, μπορούν να υποκλέψουν άμεσα τα στοιχεία σας σε κάποια τράπεζα, να μπουν στο λογαριασμό σας κτλ.
Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσω να εξηγήσω πως μπορείτε να πάρετε μέτρα προστασίας για όλα αυτά, καθώς και τι προγράμματα είναι απαραίτητα για να κρατάτε πάντα το σύστημά σας καθαρό και να έχει την απαραίτητη προστασία σε κάθε τομέα.
Email-Icon3
Συμβουλές για τα e-mails :
1. Δεν ανοίγουμε ποτέ e-mails που δεχόμαστε με όνομα κάποιας τράπεζας η υπηρεσίας που δεν έχουμε εγγραφεί. Για παράδειγμα μας έρχεται ένα mail απο το PayPal. Αν δεν έχουμε λογαριασμό στο PayPal, ΔΕΝ το ανοίγουμε. Αν έχουμε λογαριασμο, ελέγχουμε το email αν έχει συνημένα αρχεία. Όλα τα e-mails που έρχονται απο PayPal ΔΕΝ περιέχουν αρχεία. Συνήθως τα μυνήματα αυτά σημειώνονται με κόκκινο χρόμα στο Outlook Express ή Windows Live Mail.
2. Δεν ανοίγουμε ποτέ e-mails με τίτλους Viagra, και άλλων τέτοιων φαρμάκων. Συνήθως τα e-mail αυτά έρχονται με παραπλανητικούς τίτλους, και αν τα ανοίξουμε βλέπουμε το spam περιεχόμενο.
3. Προτείνεται να χρησιμοποιούμε το Windows Live Mail, αντί του Outlook Express, διότι έχει πιο εξελιγμένο σύστημα που μπλοκάρει πολλά junk και spam e-mails. Δεν τα ‘πιάνει’ όλα, άλλα κάνει πολύ καλύτερη δουλειά απο το Outlook. Εξ’άλλου είναι το ίδιο περιβάλλον, με τις ίδιες λειτουργίες και πιό όμορφο στην εμφάνιση. Μπορείτε να το κατεβάσετε ελεύθερα απο εδώ.
4. Δεν ανοίγουμε ποτέ e-mail με ερωτικό περιεχόμενο απο αγνώστους ή ψευδές περιεχόμενο όπως το οτι έχουμε κερδίσει κάποιο ποσό μέσω λοτταρίας και μας προτρέπει αν στείλουμε τα στοιχεία μας για να λάβουμε το ποσό. Πρόκειται για απατεώνες.
5. Xρησιμοποιούμε ΠΑΝΤΑ ένα antivirus για να ελέγχει όλα τα εισερχόμενα e-mail μας για τυχόν ιούς και trojans. Τα αντιβιωτικά θα τα αναλύσουμε παρακάτω.
6. Καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε πρόσθετα προγράμματα πάνω στο Outlook ή το Windows Live Mail, όπως προγράμματα διαχείρησης της υπογραφής μας (Signature) ή προγράμματα που δίνουν επιπλέον λειτουργίες στο Outlook. Πολλά απο αυτά περιέχουν κρυφό κώδικα και χρησιμοποιούν το e-mail μας για να λαμβάνουμε περιττά διαφημιστικά e-mails.
7. Εάν δεν έχετε κάποιο λογαριασμό e-mail και θέλετε να αποκτήσετε, καλό θα ήταν να προτιμήσετε το Gmail ή το gmx διότι παρέχουν τα πιό εξελιγμένα φίλτρα μπλοκαρίσματος κακόβουλων e-mail και είναι ευρέως διαδεδομένα.
8. Αν έχουμε κάποια ιστοσελίδα καλό είναι να μην βάζουμε Link απευθείας στο e-mail μας, γιατί το χρησιμοποιούν πολλά spam bots και το καταχωρούν σε βάση δεδομένων για να μας αποστέλουν μαζικά spam. Eξ’αλλου γι αυτό υπάρχουν και οι φόρμες επικοινωνίας.
9. Γενικώς, προσέχουμε τι e-mails ανοίγουμε. Η περιέργια σκοτώνει…
PC_Care
Συμβουλές προστασίας με αντιβιοτικά (Antivirus) – ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ
Υπολογιστής χωρίς Antivirus είναι σαν μια χελώνα χωρίς καβούκι. Όλος ο κόσμος πλέον έχει έναν υπολογιστή στο σπίτι και είναι συνδεμένος στο διαδίκτυο. Ανεξάρτητα απο την χρήση του υπολογιστή και τις γνώσεις του χρήστη, είναι πάντα απαραίτητο να έχουμε εγκατεστημένο ένα antivirus. Τα Antivirus προγράμματα απλά τρέχουν στον υπολογιστή μας όσο τον έχουμε ανοιχτό και ελέγχουν τις σελίδες που ανοίγουμε, τα προγράμματα που τρέχουμε και ότι κίνηση αρχείων γίνεται στο δίσκο μας. Οπότε αν κατεβάσουμε κάποιο αρχείο, το antivirus το ελέγχει και μας ειδοποιεί αν βρεί τίποτα περίεργο στο αρχείο αυτό.
Προσωπικά χρησιμοποιώ το Avira Antivir. Πρόκειται για ένα απλό και γρήγορο antivirus, άμεσα ενημερωμένο με τα τελευταία virus codes. Eίναι ελεύθερο προς χρήση για τον απλό χρήστη και μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ.
Yπάρχουν πολλά και διάφορα antivirus στο Internet, μερικά απο τα πιο διαδεδομένα είναι τα:
Avast , NOD32 , Norton , AVG , Kaspersky και McAfee.
Διαλέξετε κάποιο απο αυτά και εγκαταστήστε το.
Για επιπλέον προστασία απο trojans και spyware σας προτείνω το Spybot Search and Destroy. Πρόκειται για ένα tool που ψάχνει τον υπολογιστή μας για περίεργα αρχεία που ίσως έχουν μπει στο σύστημα χωρίς να το καταλάβουμε. Καλό είναι να το τρέχουμε που και που και να κάνουμε ένα ψάξιμο. Έχει σώσει πολλά συστήματα απο trojans.
disk_cleaner
Eργαλεία καθαρισμού και βελτίωσης του συστήματός μας.
Πολλοί παραπονιούνται οτι το σύστημά τους γίνεται όλο και πιο αργό, οι καθυστερήσεις γίνονται όλο και περισσότερες και γενικώς τα Windows σέρνονται.
Φυσιολογικό. Όσο ένας χρήστης περνάει νέα προγράμματα στα Windows, διαγράφει κάποια άλλα, ξανα-περνάει κάποια άλλα, τόσο πιο πολλά σκουπίδια μαζεύονται στον υπολογιστή. Κάθε απ-εγκατάσταση (Uninstall) αφήνει πίσω και μερικά άχρηστα αρχεία και στοιχεία στην registry των Windows. Επίσης ο κάθε Browser που χρησιμοποιούμε για να σερφάρουμε στο ίντερνετ, μαζεύει αρχεία τα οποία κρατάει σαν cache και cookies για να θυμάται ποιες σελίδες έχετε επισκεφθεί κτλ.
Όλα αυτά μαζεύονται και καταναλώνουν κάποιο χώρο στο δίσκο, κάνωντας το σύστημα πολλές φορές πιο αργό εφόσον ο δίσκος κάνει παραπάνω κινήσεις για να βρεί τα αρχεία που θέλει μέσα σε όλο αυτό τον χαμό.
Καλό είναι λοιπόν να καθαρίζουμε συχνά όλα αυτά τα σκουπίδια με το Ccleaner.
To Ccleaner καθαρίζει όλα αυτά τα περιττά αρχεία καθώς και την Registry των Windows. (Για όσους δεν γνωρίζουν η registry είναι ένας χώρος των Windows στον οποίο αποθηκεύουν ρυθμίσεις όλα τα προγράμματα και οι εφαρμογές). Θα δείτε στο τελος οτι θα ελευθερώσετε αρκετό χώρο στο δίσκο.
Eπιπλέον, χρειαζόμαστε και ένα Disk Defragment Tool. Ενα πρόγραμμα δηλαδή που να πάρει όλα τα αρχεία του δίσκου (χωρίς βέβαια να τα πειράξει) και να τα βάλει σε μια τέτοια σειρά που θα είναι πιο εύκολο για τα Windows να βρούν γρήγορα τα αρχεία που ζητάνε. Αυτο συνεπάγεται σε ένα πιο γρήγορο και ανταποκρίσιμο σύστημα, καθώς ο δίσκος μετά το Defragment δουλεύει πιό γρήγορα.
Για Defragment θα χρειαστείτε το Defraggler. Aπλά το κάνετε εγκατάσταση και κάνετε την ανασυγκρότηση.
Για Browser (Περιήγηση ιστοσελίδων) δεν θα κάνω ιδιαίτερη αναφορά. Εφόσον έχετε antivirus είναι προτίμηση του καθενός ποιόν Browser θα χρησιμοποιήσει. Το μόνο που αξίζει να σημειώσω είναι να ΜΗΝ βάζετε επιπλέον toolbars στον browser. Τα σιχαίνομαι πραγματικά…
Προσωπικά χρησιμοποιώ τον Firefox, μισώ τον Internet Explorer και έχω μια εκτίμηση στον Safari. Επιλογή, βίτσιο και γούστο του καθενός.
Aυτά λοιπόν θεωρώ απαραίτητα για κάθε χρήστη που σέβεται το σύστημά του. Απο κει και πέρα είναι επιλογή του καθε απο εμάς για το ποιον Media player θα επιλέξει, με ποιο πρόγραμμα θα κατεβάζει, πως θα κάνει συνομιλίες chat και άλλα πολλά που αν αρχίζω να αναλύω θα χρειαστώ ένα βιβλίο ολόκληρο.
Πηγή: http://www.tweakers.gr/best-tools-for-pc-users/
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)